Mete Okşaşoğlu İngilizce Eğitim Platformu

   18 Şubat 1931'de Ohio’da doğan, asıl adı Chloe Anthony Wofford ve dört çocuktan ikincisi Toni Morrison için ırk ayrımcılığı sürekli bir tehditti. Morrison iki yaşındayken, ailesinin ev sahibi, ailesi kirayı karşılayamadığı için evlerini ateşe verdi. Morrison dikkatini çalışmalarına verdi ve meraklı bir okuyucu oldu. Zekasını okulunun yıllık kadrosunda ve Lorain Halk Kütüphanesi sekreteri olarak kullandı. On iki yaşındayken Katolik oldu ve Padovalı Aziz Anthony'den sonra Anthony adı altında vaftiz edildi ve “Toni” takma adını aldı. 1949'da Morrison, kolej eğitimi için tarihsel olarak siyahi bir kuruma katılmaya karar verdi. Howard Üniversitesi'ne katılmak için Washington DC'ye taşındı. Kolejdeyken, Morrison ırk ayrımcılığını farklı bir şekilde deneyimledi. Bununla birlikte, Howard Üniversitesi'ndeki topluluk, çalışmalarını etkileyen diğer yazarlar, sanatçılar ve aktivistlerle bağlantı kurmasına da imkan verdi. İngilizce lisans derecesi ile mezun olduktan sonra, Morrison İngilizce’de yüksek lisans kazanmak için Cornell Üniversitesi'ne girdi. 1955'te mezun olduğunda, Texas Southern Üniversitesi'nde İngilizce öğretmeye başladı, ve daha sonra Howard Üniversitesi'ne profesör olarak döndü. Üniversiteye geri döndüğünde, Morrison genç sivil haklar aktivisti Stokely Carmichael'a ders verdi ve kocası Harold Morrison ile tanıştı. Çiftin Harold ve Slade adında iki çocukları oldu.

Howard Üniversitesi'nde yedi yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, ‘’Random House’’ yayıncılığının ders kitabı bölümünün editörü olmak üzere New York'a taşındı. İki yıl içinde şirketin New York şubesine transfer oldu ve Afrikan-Amerikan yazarların kurgu ve kitaplarını düzenlemeye başladı. Bir yayıncılık şirketinde çalışmasına rağmen Morrison, The Bluest Eye adlı ilk romanını 39 yaşına gelene kadar yayınlamadı. Üç yıl sonra Morrison, ‘’Ulusal Kitap Ödülü'ne’’ aday gösterilen Sula adlı ikinci romanını yayınladı. Toni Morrison, 1977'deki üçüncü romanıyla herkesin bildiği bir isim haline geldi. Song of Solomon, ‘’National Book Critics Circle Ödülü'nün’’ (Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü) yanı sıra eleştirel beğeni topladı. Kitaplarının başarısı, Morrison'ı tam zamanlı bir yazar olmaya itti. Yayıncılığı bıraktı ve romanlar, denemeler ve oyunlar yazmaya devam etti. 1987'de Morrison, Afrikan-Amerikan bir köle kadının gerçek hikayesine dayanan Beloved adlı romanını yayınladı. Bu kitap 25 hafta boyunca en çok satan oldu ve Pulitzer Kurgu Ödülü de dahil olmak üzere sayısız ödül kazandı. 1993'te Morrison, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk siyah kadın oldu. Üç yıl sonra, aynı zamanda National Endowment for the Humanities (beşeri bilimler için ulusal bağış) tarafından Jefferson Konferansı'nı vermek üzere seçildi ve National Book Foundation'ın American Letters'a Amerikan Ulusal Kitap ödülü ile onurlandırıldı.

1998'de Oprah Winfrey, Morrison'ın Beloved adlı kitabının film uyarlamasının ortak yapımcılığını ve başrolünü üstlendi. Filmde ayrıca Danny Glover, Thandie Newton ve Kimberly Elise gibi büyük Hollywood aktörleri rol aldı. Bunu takiben, Morrison'ın kitapları Oprah's Book Club için dört kez seçilmiştir. Morrison, Princeton Üniversitesi'nde de Yaratıcı Yazarlık Programı'nda profesördü. Çalışmaları ona Oxford Üniversitesi'nden fahri doktora derecesi ve Paris'teki Louvre müzesinde misafir küratör olma fırsatı kazandırdı. 2000 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından ‘’Yaşayan Efsane’’ seçildi. 2019 yılının Haziran ayında, yönetmen Timothy Greenfield-Sanders, Toni Morrison: The Pieces I Am adlı hayatının bir belgeselini yayınladı. Morrison iki ay sonra pnömoni (zatürre) sebebiyle vefat etti.

‘’You are your best thing.’’

‘’Sahip olduğun en iyi şey kendinsin.’’

Toni Morrison                                                                                                                       

Kaynakça:

Li, Stephanie. Toni Morrison: A Biography. Greenwood Press, 2010.

“Toni Morrison.” Biography.com, A&E Networks Television, 6 May 2021, www.biography.com/writer/toni-morrison.